Hur blir man Yogalärare?

Yoga blir allt populärare i vårt västerländska samhälle som både träning och avslappning. Detta betyder att fler och fler upptäcker de välgörande effekterna av yogan både när det gäller rent kroppsliga besvär men lika mycket när det gäller problem med stress och utbrändhet.

Det finns därför både intresse, och efterfrågan, på yogalärare. Men hur blir man en “riktig” yogalärare? Det finns gott om utbildningar för den som vill utbilda sig och dessa är relativt omfattande. En av de tryggaste och mest omfattande utbildningarna kommer från Nordiska Yogainstitutet. De erbjuder allt ifrån grundutbildningar till vidareutbildningar inom olika typer av yoga.

Utbildningarna delas upp i timmar där grundutbildningen motsvarar 100 till 200 timmar. En enkel vidareutbildning räknas som 300 timmar medan de högsta utbildningarna ligger mer än 500 timmars utbildning. I denna ingår anatomi och rörelselära förutom själva utövandet av de olika rörelserna. Med andra ord kan du känna dig trygg om du väljer att gå på yogaklasser med en utbildad yogainstruktör. Kom också ihåg att den bästa yogaläraren inte nödvändigtvis är den som kan gå ner djupt i alla rörelser utan snarare den som kan förmedla sin kunskap till alla typer av elever på ett säkert sätt.

Kom i form från vardagsrummet

2020 lär bli året då rekordmånga människor tränar hemifrån. Detta främst på grund av Corona-viruset och den karantän och sociala isolering många sitter i, men också på grund av hur smidigt det är. Så länge man har självdiciplin och kan motivera sig själv till att faktiskt genomföra träningspasset fullt ut finns det bara fördelar med att träna hemma.

Behöver jag någon utrustning?

Egentligen behövs det ingen särskild utrustning för att träna inomhus. Ser man till yoga och pilates handlar träningen om att använda sin egen kropp som redskap och sin kroppsvikt som tyngd. Både yoga och pilates är utmärkta träningsformer för hemmaträning. En fördel är att ha en yogamatta, men inte ens det är ett krav. Det går lika bra att lägga en handduk, filt eller en vanlig matta under sig för att undvika att ligga direkt på golvet.

Starta ett gym hemma

Vill man ändå köpa hem lite extra träningsgrejer finns det förstås mycket att välja mellan, allt beror på hur mycket plats man har hemma. En motionscykel eller crosstrainer är till exempel perfekt att ställa hemma om utrymme finns. Likaså en stabil träningsbänk tillsammans med lite vikter. Får man plats med båda delar har man ett färdigt gym hemma för både konditionsträning och styrketräning. Om man inte har så mycket plats över är pilatesboll, gummiband, hopprep och hantlar smidiga saker att ha hemma men som också är enkelt att städa undan när de inte används. Kolla in i din närmsta sportaffär och se vilka alternativ som skulle kunna passa just för dig.

Träningsprogram och kostschema online

Idag erbjuder många gym även onlineservice där man kan få uppbokade träningspass direkt genom datorn, för att utföra hemma. Det finns också mer avancerade tjänster där man får en personlig tränare som man kan ha direktkontakt med online nästan dygnet runt. Då kan man lägga upp ett träningsschema och kostschema tillsammans och se till att det följs via daglig kontakt. Den tjänsten är förstås värd att betala för, men för de vanliga träningspassen finns det gott om videor på youtube – och de är helt gratis.

Yoga i vardagsrummet

Genom att söka på yoga eller pilates på Youtube får man fram tusentals olika klipp där utbildade instruktörer och amatörer kör fulla pass. Dessa är helt gratis att vara med på och det finns olika nivåer. Oavsett om du är proffs eller nybörjare kan du hitta något som passar just dig. Fördelen med att passen ligger online är att man kan byta mellan dem bäst man vill. För den ambitiösa går det också att plocka inspiration från flera olika pass och skapa ett helt eget träningsschema utefter det. Det viktigaste är att man har roligt, är försiktig och inte testar farliga saker för tidigt, och att man mår bra av det man gör. Att träna hemma har som sagt aldrig varit enklare än vad det är idag!