Därför är yoga bra för din mentala hälsa

Att yoga är bra för din fysiska hälsa är inte någon hemlighet. Men något som det pratas lite mindre om är att yogan är bra för din mentala hälsa. Yoga är ett sätt att komma ner i varv och hantera stress. Det finns mycket forskning som visar att yoga är bra för vårt psykiska välmående.

Men innan vi går in på varför yoga är bra för din mentala hälsa vill vi nämna att om du känner igen dig själv, en närstående eller en kollega som behöver hjälp att hantera något sorts missbruk eller stress så finns ljungsjöberg där du som arbetsgivare kan få stöd och utbildning i olika missbruk, stresshantering, spelberoende och medberoende.

Mot stress

Det finns ett flertal studier som visar att om du utför yoga en gång om dagen så hjälper det dig att reducera stress och din produktivitet ökar. Yoga hjälper till att reducera stresshormonet kortisol och främjar avslappning.

När du utför yoga så “tvingas” du att fokusera på din kropp och att vara i nuet. Många yogapositioner hjälper musklerna att slappna av och i andra positioner får kroppen vila. Det finns särskilda yogapositioner som är framtagna mot stress och de är bara en googling bort.

Mot ångest

En stor del av yogan är att lära sig att andas på rätt sätt och att ta djupa andetag. Det hjälper personer med ångest att bli mer närvarande. Både i sin kropp och nuet. Yoga hjälper en att bli mer lugn. Det är särskilt välgörande för de som lever med PTSD. All sorts yoga är bra mot ångest, men ett förslag är att prova på de mer lugna yogaformerna som yin yoga.

Mot depression

Yoga har en antidepressiv effekt som hjälper till att reducera ett flertal symptom vid en depression. Bland annat de som nämnts ovan. Eftersom det hjälper att reducera stresshormonet kortisol så är yoga bra mot depression. Yoga kan ibland användas som behandling mot depression, men det kan också kombineras med andra behandlingar.

Ökar sömnkvaliten

En annan sak som yogan kan hjälpa till med är att öka din sömnkvalité. Det beror på att det reducerar dina stressnivåer, får ner ditt blodtryck och ökar kroppens utsöndringar av melatonin som är det hormon som reducerar sömn och vakenhet. Yoga kan hjälpa dig att somna fortare, längre och främjar en bättre sömn.

Ökar mental styrka

Yoga kan öka vår fysiska styrka, men också vår mentala eftersom det uppmuntrar dig till att vara effektiv och gå efter din egna styrka. Det får dig att känna en självkontroll och fokuserar på dina egna åtaganden och vad du kan göra efter din förmåga.

Ökar livskvalitén

Även om du inte lider av någon särskild psykisk ohälsa så hjälper yoga till att du får en ökad livskvalité. Människor utövar yoga över hela världen och den ser till att vi får ett mer balanserat humör och blir mindre trötta. Eftersom en stor del av yogan är att acceptera, observera och ger en positiv energi som piggar upp så är yoga något som alla kan ha nytta av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *