Varför yoga?

Vad är yoga egentligen kanske många undrar? Yoga har sitt ursprung i Indien och har faktiskt praktiserats i tusentals år. Det är inte kopplat till någon specifik religion men många blir frälsta när de väl fått in rutin på att utföra yoga. Grunderna är att yoga utgör ett andligt och mentalt verktyg i syfte att få en ökad medvetenhet samtidigt som man får bättre kontakt med sig själv och den egna personen. På sanskrit så betyder ordet yoga “balans” och det är just det som yoga syftar till, att finna balans.

Det som ofta är en vanlig missuppfattning är att man måste vara duktig på att slappna av och framför allt att vara vig och stark för att utföra yoga. Det behövs alltså inte eftersom grunden är att finna balans och komma i kontakt med sig själv, sen att styrka och smidighet kan vara ett resultat av yoga är en annan femma. Det finns över 100 olika yogaformer och därför måste man själv vara tydlig med vad man vill få ut av sin yoga. Är det för att minska stress, bli starkare eller för att meditera? Det finns något som passar alla oavsett syfte men ett tips är att fundera på detta och sedan välja yogaform efter egna behov, inte gå på vad någon annan tycker. Ett exempel är kanske att testa vad som kallas “getyoga”, där man utför yoga ute i det gröna tillsammans med getter. Tidningen DN skriver mer om detta.

Behöver man massa material för att utföra yoga? Egentligen kan man utföra yoga utan några särskilda tillbehör. Många köper en egen matta och det finns mycket att tänka på i just valet av matta, det kan man läsa om på Evy Eir och få mer inspiration. Kanske behöver man lite nya kläder eller vissa andra hjälpmedel för att få maximal effekt av sin yoga.

Tidningen SvD skriver om effekterna som yoga har. Forskning har visat att yoga hjälper både kroppen och hjärnan. Man får både fysisk aktivitet, mental träning och återhämtning, allting på samma gång när man utför yoga.

Samtidigt som det kan vara svårt att forska på området eftersom det finns så många olika yogaformer, men inom yogaforskning använder man sig av att mäta både subjektiva upplevelser och objektiv data. Det som forskningen har kunnat påvisa är att yoga ökar välbefinnandet, minskar smärta, skapar en ökad tolerans för stress, lindrar depressionssymtom men även oro samt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare har yoga även kunnat visa sig vara lika effektiv som beteendeterapi och antidepressiva läkemedel vid mild eller måttlig depression. Därmed kan man konstatera att yoga inte behöver vara särskilt komplicerat när man hittar den yoga som passar en själv samtidigt som man kan få positiva effekter både för hjärnan och kroppen. Även om det finns massor med instruktioner om hur man bör utöva yoga behöver man inte göra det komplicerat, kom ihåg att yoga betyder balans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *