Är Yoga en religion?

Under Yoga och hinduism har vi talat lite närmare om yogan och dess kopplingar till religion men det korta svaret på frågan är; Nej. Yoga är inte en religion och kan utövas av alla oavsett livsåskådning. Ingen kommer tvinga på någon några filosofiska eller religiösa påståenden under ett yogapass. Och skulle de göra det kan du trots allt bara gå därifrån.

Innebär det att det inte finns några yogaskolor med religiösa inslag? Nej. Det finns yogaskolor med starka band till olika slags religioner. Det finns till och med destruktiva kulter som uppstått kring en enstaka ledare. Men inse nu att dessa är oerhört ovanliga. Risken är större att bli indragen i en destruktiv kult med rötter i exempelvis kristendom än att just din yogalärare skulle tillhöra en sådan grupp, framförallt här hemma i Sverige.

Anledningen till att yogan är så sekulär som den är beror på att hinduismen , som yogan har sina rötter i, inte är en missionerande religion. Det vill säga hinduer är, till skillnad från exempelvis kristna eller muslimer, inte intresserade av att omvända någon till sin religion. De anser att alla får tillbedja de gudar som passar dem. Eller ingen alls om det skulle vara så…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *