Vad är tantra?

Oroa dig inte. Vi vet vad du tänker. Vi kommer inte tala om sex. Tantra har, här i väst, tyvärr fått en alldeles för stark koppling till sex och många tror att det är vad hela begreppet handlar om. I själva verket är tantra en undergrupp till flera olika religioner som buddism, hinduism och jainism. Den omnämns också ibland i samband med utövandet av yoga. Ordet tantra kommer från sanskrit och betyder tråd eller lära, ordning och regel. De tantriska texterna skrevs ner för första gången någongång kring år 0 men läran har förmodligen rötter längre tillbaka i tiden än så.

Tantra tillskrivs ofta buddan Shakyamuni men tillskrivs även andra buddor och anses alltså ha starkare kopplingar till buddismen än hinduismen. Budda Shakyamuni dog, enligt västerländska forskare, någon gång mellan 486 och 368 år före kristus. Målet med tantra är att förena manligt och kvinnligt, och det är här sex kommer in i bilden eftersom vi människor kan vara lite ensidiga när det gäller sånt.

Tanken med tantra är att möta tillvaron som den är, och acceptera den man själv är, och att möta saker som känns obehagliga istället för att undvika dem. Med andra ord en filosofi som kanske borde få större utrymme än den har idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *