Yoga, perfekt för dig med Artros!

Artros drabbar drygt en procent av befolkningen. Artros orsakas av ett immunsvar som skadar lederna och organvävnaderna och ibland förändrar formen på lederna. Även om den exakta orsaken är okänd är vissa riskfaktorer och korrelationer kända. Artros är utbrett bland vuxna som är medelålders och äldre, särskilt kvinnor, som ofta är mellan 40 och 60 år. Förutom en genetisk komponent kan större kroppsstorlekar och rökning korrelera med att ha artros. Miljöexponeringar kan också spela en roll.

Motion, som inte har biverkningarna av vissa läkemedel som ofta används för att behandla artros, har visat sig vara säkert och gynnsamt för personer med artros, och det är en hörnsten i många doktorers program för att behandla sjukdomen. Det är dock viktigt att övningen är “vänlig”, det vill säga fokuserad på förstärkning med låg effekt, balans, flexibilitet och aerob konditionering. Yoga, en typ av ledvänlig träning, verkar lindra symtomen av artros och samtidigt förbättra humöret!

Yoga är ett idealiskt val eftersom dess fysiska fördelar dessutom betonar att du arbetar med din kropp eftersom den presenterar sig på en given dag utan bedömning. Yoga minskar också stress, främjar ett mentalt lugn och undervisar eleverna att hantera tekniker, till exempel andningsövningar, vilket kan hjälpa dem att hantera smärta och depression. En studie som publicerades i The Journal of Rheumatology fann att deltagare som gjorde yoga under åtta veckor visade betydande förbättringar i sina smärtnivåer, sin flexibilitet och psykologiska hälsa.

Det första du bör göra är att träffa din läkare, eller besöka www.artros.org för att se till att yoga är kompatibelt med ditt tillstånd eftersom artros kan påverka leder på olika sätt.

Kom ihåg att yoga handlar om att lyssna på din egen kropp när du kommer in i klassen. En bra lärare förväntar sig inte att du gör någonting som inte känns rätt. Gå långsamt fram och ge dig själv tillstånd att stoppa alla poser eller rörelser som orsakar smärta.

Gravidyoga

Många gravida kvinnor använder sig av gravidyoga och olika avslappningsövningar för att förbereda sig inför den stundande förlossningen. Många barnmorskor rekommenderar yoga som ett sätt att träna sig på bland annat andningsteknik för att ta sig igenom värkarbetet. Läs mer om yoga och graviditet här.

Fördelar med gravidyoga

Det finns en hel del fördelar med gravidyoga, men upplevelsen är individuell. En del menar att det är viktigt med sköna träningskläder för att verkligen kunna slappna av. Det världsledande träningsmärket Aimn säljer kvalitetskläder att träna i. Här hittar du allt du behöver till yogapasset. Många gravida kvinnor uppger att yoga minskar stress och ryggvärk samtidigt som den skonsamma träningen ger kroppen energi. Andningsövningar hjälper kroppen att stärka sig även på det mentala planet.

Många möjligheter

Både pilates och yoga är utmärkta träningsformer för hemmaträning såväl som gruppträning i olika sorters lokaler. Med gravidyoga är det möjligt att stärka kroppen vilket är viktigt när man är gravid. Många läkare hävdar dessutom att förlossningarna blir enklare om modern är förberedd. Det är viktigt med både motion och vila och när värkarna sätter igång känns det tryggt för många gravida att använda sig av yogans meditativa inslag och andningsteknik. Gravidyoga kan utövas i hemmet, på träningscenter eller via nätet, vilket gör den till en attraktiv träningsform för gravida som behöver både mångsidighet och flexibilitet.

Poweryoga

Om du bor på en mindre ort, eller om ditt första möte med yoga är via exempelvis Friskis och Svettis, är sannolikheten stort att den yoga du utövat är den så kallade Poweryogan. Denna typ av yoga utvecklades ur Ashtanga som är den mest fysiskt krävande av de ursprungliga yogavarianterna och det typiska för denna form av yoga är att fokus ligger mer på de fysiska aspekterna än de mentala.

Denna form av yoga utvecklades i USA under mitten av 1980-talet av Beryl Bender Birch och Bryan Kest. De fann att Ashtangayoga mest riktade sig till yngre och vältränade personer medan andra fick kämpa för att klara av de krävande passen och de många avancerade ställningarna. Målet med Poweryoga var istället att skapa en form av yoga som passade alla. Fokus ligger, som nämndes tidigare, på styrka och smidighet även om meditation ingår som en liten del av passen. Till skillnad från många andra typer av yoga är denna form dock inte särskilt spirituell och kan, tillsammans med Mediyoga, anses vara den mest sekulära typen av yoga.

Det är förmodligen också tack vare de mer sekulära formerna av yoga som yogan faktiskt blivit så populär som den är. Många svenskar skyggar för religion i alla former och med en träning som inte fokuserar på någon form av tro kan alla, oavsett livsåskådning, ägna sig åt denna träningsform. Fördelarna är dessutom många. Så många att ämnet gång på gång tas upp i både kvälls- och dagspressen.

Vem kan utöva poweryoga?

Poweryoga är skapt för att passa alla oavsett förutsättningar. Det spelar med andra ord ingen roll hur vältränad du är eller om du är gammal eller ung. Alla deltar efter egen kraft och förmåga. Enda undantaget från regeln är de personer som lider av någon allvarlig skada eller funktionsnedsättning. Skulle detta gälla dig är det i många fall bättre att du vänder dig till en lärare som är utbildad i Mediyoga eftersom vissa rörelser riskerar att förvärra dina problem.

Men för den som är hyfsat frisk och utan några allvarligare skador till rörelseapparaten så är poweryoga ett utmärkt, och mycket tillgängligt, alternativ. Du kan hitta klasser i poweryoga på de flesta gym och via föreningar som den redan nämnda Friskis och Svettis. Det är inte heller ovanligt att hitta helt oberoende lärare vilket innebär att chanserna att få prova på denna typ av yoga är närmast oändliga.