Yoga nu och då

Kort sagt är yoga en träningsform med sina rötter i Indien. Det är ingen som vet exakt hur gammal träningsformen är men yogan sammanfattades första gången kring år 400 i texten Yoga Sutra. I samband med detta fick yoga en bestämd form och ett visst antal övningar. Man kan då anta att yogan redan hade ganska lång tradition bakom sig och hade förmodligen utövats under många årtionden.

Vid arkeologiska utgrävningar från Induskulturen, en kultur som existerade mellan 3300 till 1700 år före Kristus, har man hittat bilder av personer i ställningar som påminner om den moderna yogan. Med andra ord finns det fog att tro att traditionen kan vara omkring 5000 år gammal vid det här laget.

Själva ordet yoga kommer från sanskrit och betyder sammanfoga eller föra samma. Det kan också användas i samma betydelse som när man spänner ett djur framför plogen eller vagnen. Ordet kan även användas i andra sammanhang och har utvecklats genom åren. I den yogiska traditionen används ordet mer i betydelsen av sammanlänkning mellan atman, den mänskliga själen, och brahman, världssjälen. Med andra ord handlar det inte om en förening mellan kropp och själ som gärna påstås i västerländsk litteratur utan en förening mellan människan och resten av världen.

Hur yogan hittade till västvärlden

Yogan kom till väst i mitten av 1800-talet när indisk filosofi började spridas till västvärlden. Filosofin passade väl in i den tidens filosofiska strömningar och blev särskilt uppmärksammad i Tyskland och England. Den första västerländska boken som avhandlar Yoga skrevs redan 1851 av N.C Paul som i slutet av 1800-talet började studera yogan ur en vetenskaplig synvinkel. Samtidigt började flera indiska lärare att resa runt i väst för att undervisa i yoga.

Yoga försvann sedan under de nationalistiska strömningar som varade under andra världskriget och nådde aldrig riktigt upp till den popularitet som den haft i början av 1900-talet. Kanske förknippades den allt för mycket med mysticism då den bland annat utövades av ritualmagikerna i Alister Crowleys Golden Dawn. Kristna kyrkan protesterade också mot yogan, protester som fortgår än i dag trots att yoga rent allmänt betraktas som sekulärt av de allra flesta utövare.

Under tidigt 2000-tal började yogan åter växa i popularitet och allt fler olika varianter utvecklades. Bland dessa finns Poweryoga som fokuserar mer på yoga som styrketräning och Bikramyoga som utövas i lokaler med hög luftfuktighet och en temperatur på 40 grader. Yogan har dock, med rätta, fått kritik för att främst rikta sig till vita medel- och överklasskvinnor vilket är ett problem som uppmärksammats under senare år. Här i Sverige har man försökt råda bot mot detta genom att erbjuda yoga i skolorna något som tyvärr motarbetas av diverse religiösa, och ideologiska, grupper. I exempelvis USA finns det även yogalärare som reser runt i fattiga områden för att undervisa i yoga och därmed föra ut träningsformen till alla.