Yoga och hinduism

Hur är det egentligen med yoga och religion? Är de tätt förbundna med varandra eller kan man utöva yoga och vara ateist? Ska man tro de kristna samfund och ropar om att yoga är en religion eller är det bara påhitt?

Den som läser igenom de olika formerna av yoga inser ganska snart att det inte finns någon anledning att oroa sig för religiös indoktrinering för den som väljer att utöva yoga. Tvärt om. Många av de olika formerna kräver inte alls någon särskilt världsåskådning. Men, för den som vill fördjupa sig i yogans filosofi kan det vara bra att känna till dess rötter i hinduism och tantra.

Hinduism är en av våra stora världsreligioner med mer än 1,3 miljarder utövare, främst i Indien. Det gör hinduismen till den tredje största religionen i världen efter kristendom och islam. Det är också en av världens äldsta, ännu utövade, religioner med rötter tillbaka till omkring 5000 år före Kristus. Den ursprungliga yogan anses tillhöra en del av den ortodoxa hinduismen även om denna koppling försvagats genom åren då olika yogis satt sin egen prägel på just sin specifika typ av yoga och vissa typer, som poweryoga och mediyoga, är helt separata från alla typer av religion.

Att förklara hinduismen som religion och filosofi är långt mer omfattande än vad som kan förklaras i en enkel text på internet. Bättre är att den intresserade själv väljer att läsa på mer om ämnet. Det finns en uppsjö av böcker och webbplatser som ger en djupare inblick i hinduism, tantra och många andra aspekter av filosofin bakom yogan för den som är intresserad. Och är du inte intresserad alls så går det förstås precis lika bra. Det finns inget krav på att du måste vara troende för att kunna dra nytta av yogans alla hälsofördelar.